Kleiber, Erich

04020501

Erich Kleiber ( 5 augustus 1890 - 27 januari 1956) was eenOostenrijks componist en dirigent.

Geboren in een arme familie van onderwijzers in Wieden, Wenen. Zijn vader overleed toen Erich 5 jaar oud was en zijn moeder een jaar later. Verhuisde naar zijn grootvader in Praag en bleef daar tot 1900.

Keerde op 10-jarige leeftijd terug naar Wenen en ging bij een tante wonen. Op 18 jarige leeftijd ging Erich studeren aan de Charles universiteit van Praag (filosofie, geschiedenis) en later aan het Praags Conservatorium waar hij zich het metiér van dirigent eigen maakte.

Wordt samen met Richard Strauss en Wilhelm Furtwängler gezien als bepalend voor de richting van de Duitse muziek.

In zijn boek Great Wagner Conductors schijft auteur Jonathan Brown:'Kleiber omarmde een radicaler spectrum dan enig ander dirigent binnen de operawereld. Zijn reputatie vestigde hij voornanmelijk met zijn pionierswerk binnen twintigste eeuwse producties. Maar evenzeer omarmde hij de werken van Wagner welke hij voorzag van een stuwende kracht en theatale expressiviteit.' Hij was, zo schrijft Brown, de totale muzikant. 

Zij totale toewijding aan de kunst en zijn gedrevenheid maakten van hem de ultieme Muzikant/Dirigent/Docent. Een onbuigzame oefenmeester, die het uiterste verlangde van zijn muzikanten en minutieus was in de uitwerking van datgene wat hij wilde bereiken.  Elke noot moest exact klinken zoals hij dat wilde.

Op Youtube zijn nog een aantal video's te vinden waar de grote meester in actie wordt getoond, waarbij de strakke regie en de korte afgemeten bewegingen in het oog springen.

 

Artikelen (Log-in benodigd)

Jaargang      Nummer     Artikellink       
04 (1982) 2 Artikel

 

 04020502

 

<terug naar de Index> 

Luister naar het mooie interview van Rinus Blijleven dat hij gehad heeft in het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

 

Interview Rinus Blijleven

 

Het komende nummer zal de genoemde CD bevatten die in het interview wordt genoemd.
Dit zal het jubileum nummer worden van ons 45 jarig bestaan.

 

Back to Top