Laine, Frankie

04020104Francesco Paolo LoVecchio (30 maart 1913 - 6 februari 2007, beter bekend als Frankie Laine mag worden gerekend tot een van de grote Amerikaanse "game  changers" in de lichte muziek.

Gezegend met een sterke stem, welke hem diverse bijnamen bezorgde, waarvan Old leather Lungs wel de meest bijzondere mag worden genoemd, was Laine in staat om, zonder microfoon, zalen te vullen met zijn krachtige stem.

Hij vertolkte muziek in vele stijlen, waaronder Jazz, Rhythm and Blues, Gospel, Folk en Country, en legde in het Amerika van de late jaren veertig en aan het begin van de jaren vijftig met zijn stijl de basis waarop de toekomstige generaties zouden kunnen bouwen.

Met zijn ongepolijste stijl en emotioneel geladen voordracht legde hij de basis waarop Rock 'n Roll zou kunnen groeien.

Een groot aantal hits volgde, zowel solo als in samenwerkingen.

In het artikel uit De Weergever van 1981 waarnaar hieronder wordt verwezen, wordt de samenwerking met Jo Stafford belicht.

Laine bleef tot op hoge leeftijd actief in de muziek. In 2006 trad hij voor het laatst voor het voetlicht in de Public Broadcasting Service show 'My Music', waar hij op 92-jarige leeftijd 'That's my desire' ten gehore bracht. Dit feit is op zich al opmerkelijk, maar als je meeweegt dat Laine herstellende was van een beroerte past alleen een diep respect voor de man, die bij leven (geschat) zo'n tweehonderdvijftig-miljoen platen verkocht en Amerika aan zijn voeten wist.

Artikelen (Log-in benodigd)

 

Jaargang                      Nummer                       Artikellink                 
04 (1981) 2

Artikel

 

Muziek (Log-in benodigd)

 

<terug naar de Index>

 

Luister naar het mooie interview van Rinus Blijleven dat hij gehad heeft in het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

 

Interview Rinus Blijleven

 

Het komende nummer zal de genoemde CD bevatten die in het interview wordt genoemd.
Dit zal het jubileum nummer worden van ons 45 jarig bestaan.

 

Back to Top