Louvin Brothers, the

The Louvin Brothers (1947)2602032101

Duo bestaande uit:

  • Ira Louvin (zang, mandoline, banjo)echte naam: Ira Lonnie Loudermilk. Geb.21-4-1924 Ov. 20-6-1965
  • Charlie Louvin (zang, gitaar) echte naam: Charles Elzer (Charlie) Loudermilk. Geb. 7-7-1927. Ov. 26-01-2011

Opnameperiode: 1947-1963.

Geboren in Section, Alabama

Hun sound is van een bijna buitenaardse schoonheid. Hun harmonyzang was en is niet te vergelijken met een andere sound uit de Countrymuziek. Evenals de Blue Sky Boys, de Delmore Brothers en de Monroe Brothers, spelen zij akoestisch ter begeleiding van hun zang: Charlie op gitaar en Ira op mandoline.

Het repertoire bestaat uit country en gospel songs. De gospelsongs hebben een ongeëvenaarde intensiteit en oprechtheid. The Louvin Brothers zijn mogelijk het favoriete broersduo en harmonyduo aller tijden.

In hun jeugd ondergaan zij de invloeden van de Delmore Brothers, Monroe Brothers, Callahan Brothers en Blue Sky Boys.

De Loudermilk broers beginnen hun professionele carriere in 1942 bij een klein radiostation, als de Radio Twins waar zij ‘s morgens vroeg een programma van een kwartier verzorgen.

Optredens voor andere radiostations volgen al snel.

In 1943 treden ze op in Chattanooga met een band die The Foggy Mountain Boys heet. Zij verkorten hun achternaam in 1947 tot Louvin, op het moment dat ze bij het radiostation WROLin Knoxville werken. Hun neef de bekende liedjesschrijver John D. Loudermilk, werkt door onder zijn eigen naam . Kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog worden zij opgeroepen om de militaire dienstplicht te vervullen. In 1947 maken zij een single voor Apollo Records, en in 1949 een voor Decca.

In 1951 en 1952 namen zij platen op voor MGM, waarna zij naar Capitol overstappen. Hun eerste plaat voor Capitol, ‘The Family Who Prays’ wordt een instant gospelklassieker.

Er volgt er een onderbreking in hun carrière, want Charlie wordt (wederom) opgeroepen voor militaire dienst. Dit keer voert deze hem naar Korea.

Nadat Charlie uit dienst komt, volgen optredens waaronder in 19545 in de Grand Ole Opry. In 1955 hebben zij een grote hit met ‘When I stop dreaming’. Meer hits volgen in de jaren erna. Ook verschijnen er goede LPs. 

Hun carrière gaat echter met ups en downs gepaard. In de jaren ‘50 zakt de countrymarkt in als gevolg van de opkomst van de rock ‘n ’ roll. Hun traditionele harmonyzang, zelfs met toevoeging van elektrische gitaar en andere aanpassingen belandt langzaam aan op een zijspoor, gemarginaliseerd en, op dat moment, minder relevant.

Op latere opnamen van de broers is een modernere instrumentatie te horen: drums,piano en elektrische gitaren.

Buiten de spotlights doen de broers ook steeds vaker van zich spreken. (en niet altijd in positieve zin). Het priveleven van de broers wordt steeds turbulenter. Gevechten tussen de twee broers, en het naar binnenwerken van grote hoeveelheden alcohol zijn aan de orde van de dag en Ira’s temperament, vaak gevoed door drank, bezorgt hem grote problemen.

Ira’s derde vrouw, Faye, schiet na een vechtbpartij haar echtgenoot in zijn rug, waarbij deze het geluk heeft dat hij het er j levend afbrengt.

Het due nog een album met Delmore Brothers songs en een met Roy Acuff songs, als eerbetoon aan deze artiesten.

In augustus 1963 gaan de Louvin Brothers uit elkaar. Beiden maken solo opnamen voor Capitol.

In juni 1965 komen Ira en zijn vierde vrouw Anne bij een auto ongeluk om het leven. Ze worden aangereden door een dronken bestuurder. Navrant detail: Ira wordt op dat moment zelf gezocht wegens rijden onder invloed. Charlie Louvin zet zijn solocarriere ook na de dood van zijn broer met veel succes voort.

Een van hun bekendste nummers is ‘When I stop dreaming’, opgenomen voor Capitol in 1955. Andere Louvin klassiekers zijn o.a. Weapon of prayer; Great Atomic Power; Cash on the barrelhead. 

Bear Family brengt een CD-set uit met al hun opnamen. The Everly Brothers erkennen dat de Louvin Brothers invloed hebben gehad op hun zang.

Emmylou Harris neemt een aantal van hun songs op, waaronde; ‘When I stop dreaming’ en, samen met Don Everly, ‘Everytime you leave’. Don Everly neemt voor een van zijn solo albums ook ‘When I stop dreaming’ op.

The Louvin Brothers worden in 2001 opgenomen in de Country Music Hall of Fame.

Voor wie zich meer wil verdiepen in de carriere van de Louvin Brothersm is het boek ‘Heaven’s Own Harmony’, geschreven door Thomas L. Wilmeth een aanrader. Er staan enkele zwart-wit foto’s in. 

 

Muziek (Log-in benodigd)

 

Labels:
Apollo(1947)
Decca (1949)
MGM (1951-52)
Capitol (1952-1963)

 

CD's:
Close Harmony - 8-CD set met al hun opnamen: Bear Family BCD 15561  (uitgebracht in 1992 met boek van 52 pagina’s)
When I Stop Dreaming: The Best of the Louvin Brothers: Razor & Tie RE 2068, met opnamen 1952-1962 (uitgebracht in 1995)
Radio Favourites 1951-1957: Country Music Foundation 9 (uitgebracht in 1993)
20 Alltime Greatest Hits - Plus 20 Greatest Gospel Hits 2-CD set: King Records KRCD 7426 (uitgebracht in 2003)
Satan Is Real: Capitol P 37378, opnamen uit 1959 (uitgebracht in 1996)
Country Love Ballads/A Tribute to the Delmore Brothers: Capitol P4 99028, opnamen 1959-1960 (uitgebracht in 1999)
Tragic Songs of Life: Gusto Records 105 (uitgebracht in 2003)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luister naar het mooie interview van Rinus Blijleven dat hij gehad heeft in het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

 

Interview Rinus Blijleven

 

Het komende nummer zal de genoemde CD bevatten die in het interview wordt genoemd.
Dit zal het jubileum nummer worden van ons 45 jarig bestaan.

 

Back to Top