Lilly Brothers, the

The Lilly Brothers (vanaf 1948)2602032001

Duo bestaande uit:

  • Michael Burt ”Bea” Lilly (zang, gitaar) geb. 15-12-1921. Ov. 18-9-2005
  • Charles Edwin “Everett” Lilly (zang, mandoline, banjo,viool, gitaar) geb. 1-7-1924 (of 1923) Ov. 8-5-2012

Opnameperiode: 1948 tot 1952

Beide broers worden geboren in Clear Creek, een plaatsje in Raleigh County, West Virginia.Vader Was Emory Burton Lilly (1894 – 1974), Moeder was Estellan Frances (Stella) Stearns Lilly (1896 – 1978).

Zoals bij veel artiesten uit die periode ligt de basis voor de muzikale ontdekkingsreis bij de broers, in de kerk. Het gezin bestaat uit vader, moeder en 7 kinderen.

Van Bea is bekend dat op zijn geboorteakte zijn naam diverse “foutjes”bevat. Op de akte staat hij vermeld als “Micheal Bert Lilly”. Een handgeschreven addendum van latere datum vermeldt “Michael Bea”.

De broers zingen vaak in de kerk. Bea leert, ongeveer 8 jaar oud, gitaar spelen. Niet veel later verkoopt Everett een melkkoe en gebruikt een deel van de opbrengst om een mandoline te kopen. In 1935 beginnen de broers op te treden door heel West Virginia, waarbij Bea de lead vocalen zingt.

The Lilly Brothers beginnen omstreeks 1938 hun carrière als Old-Time duo voor radiostations in hun geboortestreek West Virginia, waarbij zij gebruikmaken van mandoline en gitaar ter begeleiding van hun hoge harmonische vocalen. Drie decennia blijven zij actief in de muziek. Het vroege succes valt voor een deel toe te schrijven aan optredens voor de radio, waarbij met name het krachtige zendstation WWVA in Wheeling in de jaren ’40 een aanzienlijk effect moet hebben gehad.

Hun optredens (ook in een nachtclub in Boston) dragen er aan bij dat de populariteit van de bluegrassmuziek groter wordt. In 1948 maakten zij een single voor Page Records (Page 505: What are they doint in Heaven? / They sleep now at rest).

Zij nemen ook vier songs op voor het Cozy label, die echter nooit werden uitgebracht.

Begin jaren vijftig treden zij regelmatig op in een populaire countrymuziekclub in Boston, de Hillbilly Ranch. Zij krijgen er veel aanhang door en zien bouwen aan een gedegen live reputatie.

Begin jaren ’50 verlaat Everett zijn broer om met Flatt & Scruggs op te gaan treden bij de Grand Ole Opry. Dit duurt een paar jaar waarna Everett uiteindelijk de draad met zijn broer weer oppakt.

Na 1952 vormden ze een band met Don Stover en Tex Logan. (Later onder de naam “Confederate Mountaineers”). In deze tijd verhuizen de broers naar Boston. Deze samenwerking houdt uiteindelijk met wat onderbrekingen 18 jaar stand. In 1956 en 1957 maakten zij opnamen voor Event Records, en verder albums voor Folkways en Prestige International.

In 1960 herhaalt Everett zijn stappen uit 1952 en vertrekt wederom naar Flatt en Scruggs. En ook nu komt hij na een paar jaar weer terug naar het oude nest. Eind jaren ‘60, het succes neemt dan al geruime tijd af, er zijn bijna geen boekingen meer lijkt het doek te vallen voor de broers.

Als in januari 1970 de 16 jarige zoon van Everett om het leven komt bij een auto-ongeluk besluit het gezin om terug te verhuizen naar Clear Creek. Bea volgt korte tijd later, maar besluit uiteindelijk terug te keren naar Boston.

In 1973 maakten de broers een Gospelalbum voor County records. Rond deze tijd krijgt Bluegrass country muziek steeds meer houvast in Japan en een uitnodiging uit het land van de rijzende zon volgt. Na herhaaldelijk aandringen zeggen de broers toe. Everett heeft zijn bedenkingen en om de zaak af te houden verhoogt hij zijn vraagprijs.

Ondanks dat haappen de Japanners toe en dus trekken de broers, vergezelf door Don Stover naar Japan. Twee zeer succesvolle tournees door Japan volgen.

Er worden in de nasleep drie albums met opnamen van die optredens uitgebracht. In de jaren die volgen treden ze regelmatig op festivals en universiteiten op, maar ook grote zalen als Carnegie Hall en evenementen zoals het Newport Folk Festival worden aangedaan. Hun carrière wordt belicht in een documentairefilm uit 1979, ‘True Facts In A Country Song’.

In de jaren 80gaat Bea met pensioen. In 1986 worden de broers geëerd met een vermelding in de Massachussets Country Music Hall of fame, in 1987 gevolgd door Don Stover. De broers worden ook opgenomen in de International Bluegrass Hall of Fame in 2002 rn in de West Virginia Music Hall of Fame in 2008

Bea overlijdt in 2005 in het Duxbury House Alzheimer Care Center

Everett is tot zijn dood in 2012 actief gebleven, waarbij hij optrad met zijn zoons onder de naam Everett Lilly and the Lilly Mountaineers.

 

Muziek (Log-in benodigd)

 

Labels:
Page
Cozy (opnamen nooit uitgebracht)
Event
Folkways
Prestige International
County

 

CD's:
The Lilly Brothers & Don Stover: On the Radio 1952-1953: Rounder Select1109 (uitgebracht in 2002)
Early Recordings: The Lilly Brothers & Don Stover: Rebel 1688, opnamen voor Event Records uit 1956 en 1957  (uitgebracht in 1991)
The Prestige/Folklore Years Vol.5: Have A FeastHere Tonight!: Prestige Records 9919, met opnamen uit 1963 (uitgebracht in 1999)
Live At Hillbilly Ranch: Hay Holler 1333,met opnamen van 4 juli 1967, gemaakt inBoston in de ‘Hillbilly Ranch’ met Don Stover (uitgebracht in 1996)
The Lilly Brothers & Don Stover: What Will I Leave Behind: Rebel 1788, met opnamen van maart 1973 (uitgebracht in 2003)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luister naar het mooie interview van Rinus Blijleven dat hij gehad heeft in het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

 

Interview Rinus Blijleven

 

Het komende nummer zal de genoemde CD bevatten die in het interview wordt genoemd.
Dit zal het jubileum nummer worden van ons 45 jarig bestaan.

 

Back to Top