Sam & Kirk McGee

Sam & Kirk McGee (1926 - 1974)

2602030301

 

  • Sam (Samuel Fleming) McGee, zang, gitaar, banjo, tiple, een instrument verwant aan de gitaar maar kleiner,steelgitaar: 1-5-1894 - 21-8-197
  • Kirk (David Kirkland) McGee, zang, banjo,gitaar, viool, mandoline: 4-11-1899 - 24-10-1983

Franklin Tennessee, de geboorteplaats van de broers McGee, zo’34 kilometer van Nashville Tennessee. Een stadje opgebouwd aan weerszijden van de Harpeth River, een van de armen van de Cumberland River, wat zowel diende als aanvoer voor drinkwater en als vuil water afvoer. Een typisch stadje in het zuiden van de Verenigde staten, dat in de nasleep van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) trachtte zich zo goed mogelijk op te richten.

De oorlog had diepe wonden geslagen in de kleine gemeenschap en blanke en gekleurde bevolking leefden op gespannen voet met elkaar. Rond de tijd dat de broers McGee geboren werden telde de gemeenschap iets meer dan 2000 inwoners.

Hun vader genoot lokaal enige faam als “Fiddler” en de jongens leerden op jonge leeftijd banjo spelen. De gespannen verhouding tussen blank en zwart weerhield Sam er niet van te luisteren en leren van de gekleurde straatmuzikanten en spoorwegwerkers, waar hij zich slide-gitaar en andere blues technieken eigen maakte.

Rond 1923 maakten de jongens kennis met “Uncle Dave Macon” (David Harrison Macon 1870 – 1952), Zanger, Songwriter, Komediant en Old-time banjo speler. Macon en de Broers trokken samen op en vast staat dat zij samen in 1926 optraden tijdens de WSM Barn dance, voorlopers van de Grand Ole Opry, welke sinds 1925 de zaterdagavonden op de radio opluisterde.

Sam werd een gitaarlegende, wiens stijl generaties van gitaristen beïnvloedde. Hij was zo goed als zeker de eerste blanke musicus die de gitaar als solo-instrument gebruikte, in plaats van alleen maar ter begeleiding van zang of vioolmuziek. Zo werder door Sam de “Knoxville Blues” en de “Buck Dancer’s Choise” op de plaat vastgelegd, waarbij de gitaar als solo instrument centraal stond.

 

Zoals gezegd kwamen Sam en Kirk McGee uit een muzikale familie. Zij maakten tijdens hun hele carrière solo-opnamen en opnamen met anderen. Vanaf einde jaren ’20 tot halverwege de jaren ‘30 werkten zij mee op opnamen van de eerder aangehaalde Uncle Dave Macon als “Uncle Dave Macon” and his Fruit Jar Drinkers.” In de jaren ‘30 vormden zij, samen met Arthur Smith, The Dixieliners, een van de populairste string bands van de die tijd en een van de populairste acts van de Grand Ole Opry. Dit trio maakte opnamen voor Bluebird.

Eind jaren ‘50 en in de jaren ‘60 profiteerden zij van de hernieuwde belangstelling voor folkmuziek, en traden zij op veel folk festivals op.

Sam claimt de eerste gitarist te zijn geweest die in de Grand Ole Opry met een elektrische gitaar op het toneel kwam, hoewel anderen dit betwisten. De baas van de Grand Ole Opry was hier echter niet zo mee ingenomen. Zij maakten duo-opnamen, maar vaker zijn de broers op opnamen van andere artiesten te horen.

Een van hun bekendste nummers was ‘Brown’s ferry blues’uit 1934. Een van de eerste broers teams uit de countrymuziek. Met hun gospel, blues, instrumentale nummers en oude volksballaden leverden zij een belangrijke bijdragen aan de countrymuziek.

Sam kwam op 21 augustus 1975 om het leven toen zijn tractor boven op hem viel. Kirk stierf in 1983.

 

Muziek (Log-in benodigd)

 

Labels:
Vocalion
Folkways
Stardays
MBA

 

CD Releases :
Old-Time Songs And Guitar Tunes,Vol.1 (Old Homestead OHCD 4170, uitgebrachtin 1999)
The Essential Sam and Kirk McGee Vol. 1 (GAR-CD 7004) met opnamen van eind ‘60 en begin jaren ‘70 voor hetMBA-label
Nashville- Early String Bands Vol.2 (County CO-3522- CD) een opname van McGee Brothers & Todd, en een opname van Sam & Kirk McGee: ‘Brown’s ferry blues’
Nashville-Early String Bands (County CO- 3521-CD staat 1 opname van Sam & Kirk McGee, alsmede 1 opname van Sam & Kirk McGee met Uncle Dave Macon).
Sam McGee: Complete Recorded Works 1926-1934 (Document DOCD-8036) staanduetten van Sam & Kirk McGee.
Folksongs: Old Time Country Music 1926-1944 (Fremeaux FA 047): ‘Brown’s ferry blues’
Classic Old-Time Music (SFW CD 40093 van Smithsonian Folkways Recordings, uitgebracht in 2003) vind u het duet ‘Late last night’ en een solo-opname van ‘Don’t let your deal go down’.
Nashville at Newport (Vanguard 77016-2) bevat vier opnamen van Arthur Smith met Sam & Kirk McGee, opgenomen in de periode 1963-1968 tijdens de Newport Folk Festivals.Deze CD is uitgebracht in 1995.

 

 

Luister naar het mooie interview van Rinus Blijleven dat hij gehad heeft in het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

 

Interview Rinus Blijleven

 

Het komende nummer zal de genoemde CD bevatten die in het interview wordt genoemd.
Dit zal het jubileum nummer worden van ons 45 jarig bestaan.

 

Back to Top