Witte, Dirk

 

03050701

Als we Jean-Louis Pissuisse de vader van het Nederlands cabaret willen noemen (zoals  Jenny Pisuisse deed in haar boek over het leven van haar vader), dan moeten we ook constateren dat Dirk Witte (29/6/1885 - 16/11/1932) de tekst voor het geboorte kaartje heeft verzorgd.

Nadat Pisuisse in de periode 1908 tot 1913 een vruchtbare periode had gekend samen met Max Blokzijl, met wie hij samen de van het Franse chanson afgeleide Nederlands levenslied op de kaart zette, gooide de eerste wereldoorlog flink roet in het eten. Blokzijl vertok als correspondent naar Berlijn in 1913 en diende daarna in het Nederlandse leger.

Pisuisse, op zoek naar nieuwe invalshoeken en manieren om in een moeilijke tijd toch aan het werk te blijven besloot om zijn koers te wijzigen.

Mede als gevolg van het feit dt hij zelf niet in staat bleek om zelf origineel, goedlopend materiaal te produceren kwam hij, in gesprek met zijn toenmalige echtgenote Fie Carelsen, tot de slotsom dat hij er wellicht beter aan deed het repertoire van anderen te vertolken.

Maar wiens materiaal zou hij brengen, en vooral vóór wie zou hij dat dan moeten doen?

Uiteindelijk besluit Pisuisse, na een voorzichtige suggestie van Fie om te gaan optreden voor de soldaten. Daartoe dient wel een andere repertoirekeuze te worden gemaakt. Dit bracht Pisuisse bij Dirk Witte.

Hij had Dirk al in het begin an 1914 ontmoet en zijn liedje M'n eerste (Jenny noemt het in haar boek het liedje over "Mijn allerliefste klein sopraantje") opgenomen. De directe eenvoud en het feit dat de liedjes van Witte veelal zelfs aansloten op het soldatenleven, sprak Pisuisse aan.

Zo kwam het dat de professional en de amateur de handen ineen sloegen en de stap zetten om samen tot een aantal stukken te komen die als het geboortebewijs van het oorspronkelijk Nederlandstalig cabaretlied kunnen worden beschouwd.

De erfenis van Witte leeft nog steeds voort in zijn tijdloze "Mens durf te leven" dat inmiddels door velen op de plaat is gezet.

Naar mijn persoonlijke mening zijn de krachtigste versies van dit nummer vertolkt door Ramses Shaffy (hier op de pagina gelinkt) en door Wende Snijders. Beide kleinkunstenaars geven het nummer een behandeling waardoor de levenskracht, mede door de fenomenale begeleiding, uit je luidsprekers spat. Dit is een stuk dat het oproept om het leven in als zijn onvolmaaktheid te vieren.

Op de aan dit artikeln gekoppelde muziekpagina  zult u geen Dirk Witte nummers in vertolkingen van Pisuisse aantreffen. Die zijn al aan de Pisuisse pagina gelinkt. Er is voor gekozen om hier een aantal andere prachtige vertolkingen aan te bieden.

Artikelen (Log- in benodigd)

Jaargang           Nummer               Artikellink                   
 03 (1981) 5 Artikel

Muziek (Log-in benodigd) 

 

03050702

 

Terug naar de index

Back to Top