Solomon Linda

Omdat het op de website niet alleen hoeft te draaien om artikelen die eerder gepubliceerd zijn geweest in De Weergever is deze pagina gewijd aan een man die de meest beroemde melodie uit Afrika schreef,  letterlijk miljoenen verdiende voor anderen, maar uiteindelijk zelf zo arm strief dat zijn weduwe nog geen grafsteen kon betalen.990107

Ik heb het over Solomon Popoli Linda (1 januari 1909 - 6 oktober 1962), ook wel bekend als Solomon Ntsele.

Geboren in Zuid Afrika, in de omgeving van Pomeroy (Umzinyathi District Muniscipality in Ladysmith -Natal) groeide Solomon op met Zulu liederen. Hij bezocht de Gordon Memorial Highschool en nam deel aan "zang competities" met het koor waar hij lid van was.

Tijdens zijn schooltijd kwam Solomon in aanraking met westerse invloeden in de muziek, zoals de gesyncopeerde muziek die vanuit Amerika haar intrede deed, sinds de jaren '80 van de 19e eeuw.

Deze beïnvloedden zijn muziekstijl en hij werd met zijn vrienden een graag geziene gast op bruiloften en partijen.

In 1931 ging Solomon op zoek naar Werk in Johnannesburg, waar hij in een meubelzaak werkte en zong in een koor dat dThe Evening Birds heette. Dit koor, geleid door zijn ooms Solomon en Amon Madondo, zou tot 1933 blijven optreden en daarna worden opgeheven.

Nadat Solomon een baan vond bij het Carlton Hotel in Johannesburg, richtte hij een nieuwe zanggroep op, waarbij hij vasthield aan de naam The Evening Birds.

De groep bestond uit:

  • Solomon Linda (sopraan)
  • Gilbert Madondo (alt)
  • Boy Sibiya (tenor)
  • Gideon Mkhize, Samuel Mlangeni, and Owen Sikhakhane (bas)

Deze vriendenclub ontwikkelde een stijl en ging het feestencircuit ook in zangcompetities aan de slag. Hun populariteit groeide en de heren zetten een verzorgde act op de planken. Gekleed in krijtstreepkostuums kwamen de heren verzorgd voor de dag.

 

990108

 

Inmiddels, het is dan 1939, werkt Solomon bij de Gallo Record Company, op de inpakafdeling, wordt de band gescout door Griffin Motsieloa. De groep krijgt de kans om plaatopnamen te maken in de enige opname studio die ten zuiden van de Sahara te vinden is. Tijdens een opnamesessie improviseert Solomon met zijn groep een meldoie die later bekend zal worden onder de titel 'Mbube', hetgeen leeuw betekent.

De rest is geschiedenis...

Voor het complete verhaal verwijs ik graag naar een artikel wat oorspronkelijk gepubliceerd werd in Rolling Stone Magazine. Klik hier om naar het (Engelstalig) artikel te gaan.

Op de muziekpagina treft u het originele Mbube aan en 2 zeer bekend geworden covers. (slechts een greep uit het ruime aanbod zoals u in het artikel zult kunnen lezen.)

Muziek (Log-in benodigd)

 

Terug naar de index 

 

 

 

 

Back to Top