Jordanaires, the

The Jordanaires.

020610Jords5458

Als in de vroege jaren '40 de broers Matthews, Bill, Monty, Jack en Matt een vocal group oprichten richten zij zich voornamelijk op Southern Gospel, Spritiuals en Country muziek.

Deze groep noemt zich de Foggy River Boys. (later is sprake van the Original Foggy River Boys als het over de eerste bezetting gaat, omdat men de naam later nogmaals gebruikt in een iets gewijzigde samenstelling). De groep treedt in 1947 voor het eerst nadrukkelijk voor het voetlicht in the Prince Albert Show.

Deze show, een half uur durend segment van de Grand Ole Opry, oorsponkelijk een regionaal NBC TV item, was sinds beginjaren '40 een nationaal fenomeen en werd door meer den 140 stations verspreid.

Een van de vaste ambassadeurs van de Opry, Red Foley, bracht de Foggy River Boys voor het voetlicht.

Kort na dit optreden, in 1948, verlaten de broers Matt en Jack de groep om voltijds predikant te worden. Er wordt versterking gevonden in de personen Bob Hubbard en Cully Holt, waarna het kwartet verder gaat onder de naam the Melodizing Matthews, wat weer snel daarna wordt gewijzigd naar The Jordanaires.

Deze line-up blijft stabiel tot 1949. 

Uiteindelijk zullen de Matthews broers geen van allen als aktief lid de grote sucessen meebeleven. Als in 1951 Bil en en in 1952 Monty de groep verlaten ontstaat er eerst nog wat gedoe over de naam en men treedt tijdelijk zoals eerder vermeld weer onder de naam The Foggy River boys, tot in 1953 de naam The Jordanaires kan worden gekocht van Bill en Monty Matthews.

De meeste bekendheid krijgt de groep als vast vocaal begeleidingsgezelschap van Elvis Presley (eerste opname sessie op 2 juli 1956) de samenwerking zal zo'n 14 jaar standhouden. Als Elvis in het Las Vegas Hilton in 1970 op gaat treden komt er een gedwongen einde aan de samenwerking als blijklt dat eerdere verplichtingen de groep niet in staat stellen mee te gaan. 

Artikelen (log-in benodigd)

Jaargang                 Nummer                    Artikellink                     
02 (1980) 6 Artikel

Muziek (Log-in benodigd)

<terug naar de Index>

 

Back to Top