Pisuisse, Jean-Louis

Niemand weet hoeveel groter Jean -Louis Pisuisse (6 september 1880 - 27 november 1927)  nog zou zijn geworden als Tjakko Kuiper niet, begin juni 1927 was toegetreden tot het ensemble van de vader van het Nederlands cabaret., op die wijze de eerste stappen zettend in een richting die onontkoombaar zouden leiden tot een fataal incident op het Rembrandtplein in Amterdam.020603

Pisuisse die het eerste cabaretgezelschap van Nederland oprichtte - naar Frans voorbeeld - , werd daarmee grondlegger van een tot op de dag van vandaag in ons land geliefde uitingsvorm, waar kunst, cultuur en amusement elkaar omarmen.

Evenmin valt te overzien hoe lang Pisuisse het repertoire van Max Blokzijl zou zijn blijven vertolken. Blokzijl, met wie Pisuisse van 1907 tot kort voor het begin van de eerste wereldoorlog samenwerkte en die na de militaire dienst, als oorlogscorrespondent van het Algemeen Handelsblad, gestationeerd zou worden in Berlijn. Na de oorlog bleef Blokzijl in Berlijn wonen en samenwerken met Pisuisse is er niet meer van gekomen.

Wat rest zijn de herinneringen, de liedjes, de teksten en het in 1977 verschenen boek waarin dochter Jenneke (Jenny) Pisuisse, verhaalt over het leven van haar vader. Met name omdat iedereen het aldoor over zijn dood had vond zij het tijd om, vijftig jaar na zijn overlijden een monument op te richten voor de 'levende' cabaretier.

Het resultaat is een leuk en informatief boek, voorzien van foto's en aantekeningen uit een persoonlijk archief, waardoor wij ons gelukkig nog een beeld kunnen vormen van de mens Jean-Louis Pisuisse. 

 

Artikelen (log-in benodigd)

Jaargang                                     Nummer                               Artikellink                                
02 (1980) 6

Artikel

Muziek (Log-in hbenodigd)

Onderstaand  Deel 1 uit de documantaire reeks Namen die je nooit vergeet, die Wim Ibo op 20 november 1967 door de KRO mocht doen uitzenden.

Als u deze kunt terugvinden is er destijds een gelijknamige LP-box(2 lp's) uitgegeven die de serie begeleidde met daarop opnamen van onder meer Conny Stuart, Jasperina de jong, Ramses Shaffy, Adèle Bloemendaat en Willy Alberti.

 

                                        Bron Youtube. Account John Knap.

 

 

<terug naar de Index>

Back to Top