VINYL GESTREAMD OP 78 ?

Geluidsdragers klinken toch vele malen beter dan die MP3's ! Streamen is handig als achtergrondmuziek, maar luisteren en je oren verwennen doe je van een schijf. Wat bedoel je eigenlijk met 78 ?

Realiseer je dat een stem pas voor het eerst kon worden vastgelegd in 1877. Edison probeerde het op tinfolie en later op een wasrol. Je hand en een slinger bepaalden destijds de snelheid van afdraaien. Elke wasrol werd nog apart ingezongen.

Emile Berliner kwam in 1887 met de eerste plaat (tegenwoordig Berliners geheten). Gemaakt van vnl. Gutta-Percha, een soort rubber. De eerste schellak plaat werd gefabriceerd door Duranoid, USA in 1895 in opdracht van Berliner. De snelheid van de schellakplaten liep uiteen van 60 tot 130 toeren per minuut, in 1925 gestandaar-diseerd tot 78 toeren per minuut. Succesvol vinyl startte in juni 1948 met de Columbia Lp zoals je waarschijnlijk weet. Op 33 toeren in een microgroove. Hoewel RCA Victor in 1931 al een poging had gedaan met vinyl genaamd Vitrolac (program transcription discs). Daarna alleen nog gebruikt in studio's en op begrafenissen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de populariteit van vinyl met de V-disc voor Amerikaanse troepen. Toen nog met de 78 snelheid. In maart 1949 kwamen zowel Columbia als RCA met een vinyl-single op de markt. Columbia op 33 rpm en Victor op 45 rpm. De laatste werd de standaard. Philips lanceerde microgroove in 1951 en noemde het 'minigroove' met een eigen vinylmix Vinylite. Het zal je dan ook niet verbazen, dat veel van die vinyl-beauties hun oorsprong vinden op 78tpm-platen (om precies te zijn 78,26 toeren per minuut opgenomen in Amerika en 77,92 toeren in Europa). Onderstaand hierover meer.

You'll never walk alone :

Bekend als het lijflied van de Liverpool Football Club, maar ooit ontstaan als troostlied voor de vrouw van een gevluchte overvaller, gespietst in z'n eigen mes. Het beroemdste vinyl is van Gerry and the Pacemakers uit 1963, dat de Anfield-supporters als hymne adopteerden. Single van het album 'How do you like it'.

Vele artiesten hebben het op hun naam staan en de song blijft ongekend populair bij mensenmassa's als we ergens achter staan.

Voorbeelden zijn :

 • 9-11 in 2001 door Barbra Streisand
 • 1976 Lee Towers
 • 1952 en 1956 Mario Lanza
 • 1954 Louis Armstrong
 • 1963 Frank Sinatra
 • 1967 Elvis Presley
 • 1971 bewerkt naar 'Fearless' door Pink Floyd
 • 1980 The Muppet Show
 • 2000 Die Toten Hosen    
 • 2009 en 2011 Tokyo Ska Paradise Orchestra 'Paradise Blue'
 • 2012 Susan Boyle
 • 2013 Il Divo
 • 2016 Trisha Yearwood 'The Passion'

Waar kwam het nu vandaan ?

De song is geschreven door Richard Rogers en Oscar HammersteinII en komt uit de musical 'Carousel'. Op 19 april 1945 voor het eerst gezongen door Christine Johnson in haar rol van tante Netty :

Billy de werkeloze schurk had net een mislukte roofoverval gepleegd. Hij was in z'n eigen mes gevallen en in de armen van z'n vriendin gestorven. Julie was ontroostbaar. De musical werd door Decca op de plaat gezet op 19 juli 1945. De eerste 78 toeren-plaat was echter van Frank Sinatra. Deze schellakplaat werd opgenomen op 1 mei 1945 bij Columbia.

Opvallend is een kleine verandering van de tekst in de loop der jaren. In het origineel stond 'keep your chin up high' terwijl tegenwoordig gebruld wordt 'hold your head up high'.

Pachelbel is weer HipHop. Hoe een 78 toeren kanon een chille tranenregen wordt :

Johann Pachelbel was een barok componist. Hij maakte in eerste instantie muziek voor orgel. In 1680 schreef hij zijn beroemdste werk 'Canon in D'. Met name de uitvoering voor drie violen en basso continuo werd wereldberoemd. In 1968 bracht Jean-Francois Paillard dit werk weer tot leven in 'Canon & Gigue in D majeur'. Wat Aphrodite's Child in datzelfde jaar aanzette tot de wereldhit 'Rain and tears'. Beide op vinyl. Ook vind je het terug als trouwmuziek. Vele anderen werden geïnspireerd o.a. :
Kylie Minogue – I should be so lucky
U2 – With or without me
Demis Roussos – Rain & Tears

Cleo Laine & James Galway – How, Where, When ?

      
Inchigo 100% > Manga animatie

Ordinairy People – regisseur Robert Redford – film (1980)

"The Wedding Planner" – regisseur Adam Shankman – film (2001)
Super Android 13 (Dragonball Z movie) – film


Je vindt hedendaagse uitvoeringen in Rap, Trance remix, Jazz/blues, reggae, metal, Afrikaanse muziek, games, commercials en nog veel meer. Wil je ook die Vibe beleven just google of ga naar youtube.com 'Canon in D'.

Maar … waar komt het nu vandaan ?
De eerste die het op plaat zette was :
Arthur Fiedler and his Sinfonietta
in 1940 (78 toeren – Victor)    

      

Pachelbel in verschillende uitvoeringen – RCA Victor 1984 (vinyl)                                          

Een paar voorbeelden zie volgende links :
* Origineel Arthur Fiedler >
 

* HipHop >
 

* Jazz >
 

* Rock >
 

* Komedie >
 

    

Arthur Fiedler en de eerste grammofoon voor 45 vinyl
(RCA 9JY record changer)

Heb je zelf zo'n voorbeeld, laat het weten !!!