Haley,Bill

Bill Haley

William John Clifton Haley (6 juli 1925 - 9 februari 1981)  mag dan wellicht niet de eerste Rock 'n Roll plaat hebben opgenomen, hij zal toch in elk geval herinnerd worden als de man die het genre heeft gepopulariseerd.04030901

Waar velen Rocket "88" van Jackie Brenston (Ike Turner) and his Delta cats als vertrekpunt van de Rock 'n  Roll beschouwen - wat ik overigens betwist- , een nummer dat tussen 3 en 5 maart 1951 voor het eerst op de plaat werd gezet, legde Bill Haley de basis voor zijn succes wel met een cover van dit iconische nummer.

Bill Haley speelde midden jaren '40 in The Down Homers en begon kort daarna  met zijn eigen orkest, the Four Aces of Western Swing.

De band die later de Comets zou gaan heten werd opgericht rond 1949 en heette aanvankelijk Bill Haley andThe Saddlemen.

Deze band zette met Rocket "88" een stevige stap op de weg naar wat wij nu als Rockabilly beschouwen. Daarmee zijn hzij het eerste "blanke" ensemble dat deze smeltkroes aan stijlen neerzet en voor een breed blank publiek op de bühne brengt.

Ook de volgende plaat "Rock the joint"verscheen nog onder die bandnaam. In 1952 wordt de band hernoemd naar Bill Haley with Haley's Comets, onder deze naam brengen ze de plaat Crazy man, Crazy uit. Dit nummer was het eerste Rock 'n Roll nummer dat op de Amerikaanse nationale TV werd uitgezonden toen het nummer voor een TV -show werd gebruikt waarin James Dean zijn opwachting maakte.

Het nummer dat Haley en zijn mannen uiteindelijk onsterfelijk zou maken wordt opgenomen op 12 april 1954 en wordt oorspronkelijk door Decca als B-kantje uitgebracht van Thirteen Women (and only one man in town).

Rock Around the Clock, eerder al opgenomen door Sonny Dae and His Knights, is een 'slow starter", maar de verkoopaantallen bezorgen Haley in elk geval een tweede opnamesessie voor Decca.

Wanneer uiteindelijk een alternatieve versie van het nummer wordt gebruikt in de film Blackboard Jungle, is het hek van de dam.

Na een reeks singles, weiliswaar minder succesvol dao Rock Around The Clock, neemt de popularieteit van Bill Haley vanaf 1956 geleidelijk aan af. Ruigere acts van jongere, wildere mannen verdringen de band langzaam naar de achtergrond.

Het succes van Rock Around the Clock heeft Haley nooit meer kunnen evenaren.

Later zal de bandnaam worden ingekort tot Bill Haley and his Comets. Na het overlijden van Bill gat de band nog even door als The Comets.

 

Artikelen (Log-in benodigd)

Jaargang                Nummer Artikellink                
04 (1982) 03 Artikel

Muziek (Log-in benodigd)

 

<terug naar de Index> 

Back to Top