Comedian Harmonists

 

De Comedian Harmonists worden opgericht in het Berlijn van 1927. In het Duitsland was gedurende het interbellum geen andere stad te vinden waar culturele en artistieke ontwikkeling op een hoger peil stonden. De stad van Brecht en Weil borrelde en bruiste van creatieve energie en bood de Duitser een ontsnapping uit de economische malaise en de sleur van alledag.

In deze stad plaatst de 20 jarige student Harry Frommermann een advertentie in de Berliner Lokalanzeiger waarin hij beroepsmuzikanten zoekt, om een ensemble mee te starten. De oproep levert slechts één bruikbare reactie op. Robert Biberti  een bas uit de Charell revue paste exact in het plaatje van Frommerman.

Beide heren bleken gecharmeerd van de Amerikaanse groep The Revellers, wiens close harmony zang en ritmische precisie het uitgangspunt vormden voor de 11 arrangementen die Frommermann al gereed had liggen. (zelfs nog voordat hij de advertentie plaatste).04020801

Na verder zoeken was de eerste line-up van de groep compleet.

Begin 1928 bestond de formatie uit de volgende leden:

  • Ari Leschnikoff (1897–1978) eerste tenor
  • Erich A. Collin (1899–1961) tweede tenor
  • Harry Frommermann (1906–1975) tenor buffo
  • Roman Cycowski (1901–1998) bariton
  • Robert Biberti (1902–1985) bas
  • Erwin Bootz (1907–1982) pianist

In deze samenstelling werden door hard werken, discipline en muzikale flexibiliteit grote successen geboekt. Het succes zou echter niet lang duren. Zoals zo vaak gebeurde in die tijd, viel ook voor de Comedian harmonists niet te ontkomen aan de schaduw die het Nazisme vooruitwierp.

Omdat veel van het repertoire dat de heren brachten door Joodse componisten was geschreven krijg de groep al veel kritiek te verduren uit de Nazi partij. Al in 1932, de partij is dan nog niet aan de macht, wordt de muziek van de groep als "Joods-Marxistische herrie" bestempeld.

Als in 1934 de Reichskulturkammer de heren Frommermann, Collin en Cycowski een "Auftrittsverbot" oplegt vanwege hun Joodse komaf vanlt het doek. Het laatste concert wordt gegeven op 25 maart 1934.

Uit de oorspronkelijke groep ontstaan onder meer, de Comedy Harmonists, Das Meistersextett en Harry Frohmann and his Harmonists. Geen van deze formaties behaalt nog het succes van die eerste groep.

 

Artikelen (Log-in benodigd): 

Jaargang                Nummer                     Artikellink                            
04 (1981) 02 Artikel
16 (1994) 06 Artikel
    Externe Website

 

 Muziek (Log-in benodigd)

 

<terug naar de Index>

Back to Top