Richard, Cliff and the Drifters

Kleine noot vooraf van de redactie: In het aan deze pagina gekoppelde pdf artikel wordt abusievelijk het geboortejaar van Cliff Richard op 1944 gesteld. Deze vergissing heb ik in onderstaande inleiding rechtgezet. Ik hoop dat u niet in verwarring zult geraken door de 2 verschillend gebrukte geboortejaren.

Cliff Richard & the Drifters

Op 14 oktober 1940 aanschouwt Harry Roger Webb het levenslicht, in Lucknow (India). Hij is de zoon van Roger Oscar Webb (1904 - 1961), een manager voor een cateringbedrijf, dat werkt in opdracht van de Indiase spoorwegen, en van de bijna 17 jaar jongere Dorothy Marie Dazely (1920 - 2007).04020701

Als enige jongen in een gezin met vier kinderen groeit Harry de eerste jaren van zijn leven op in de wijk Hazratganj, vlakbij het mausoleum waar Saadat Ali Khan II zijn laatste rustplaats vond.

Nadat India op 15 augustus 1947 de onafhankelijkheid uitriep, zich van het Britse rijk afsplitste en zich opdeelde in India, West Pakistan (het huidige Pakistan) en Oost Pakistan (het huidige Bangladesh), breekt er een roerige periode aan in de geschiedenis van het land waarbij onlusten, als gevolg van onduidelijkheid, en de frictie die gepaard ging met de samenvoeging van de diverse vorstenlanden en prinsdommen, wat zelfs leidde tot oorlog (de Eerste Kasjmiroorlog).

Net als vele andere Britse onderdanen verkoos het gezin Webb de terugtocht naar Engeland boven een langer verblijf in India.

In 1948 gaan de Webbs aan boord van de SS Ranchi voor een drie weken durende zeereis, om vervolgens neer te strijken in Carshalton, in het Zuid-Londonse stadsdeel Sutton.

Hier gaat Harry naar school en raakt hij geïnteresseerd in muziek. (In eerste instantie Skiffle). Wanneer hij op zestienjarige leeftijd, van zijn vader, een gitaar krijgt raakt alles in een stroomversnelling.

In 1957 zingt Harry bij de harmony groep "The Quintones", waarna hij overstapt naar de "Dick Teague Skiffle Group".

Hierna wordt Harry leadzanger van de groep "The Drifters.... De overstap naar de Rock 'Roll is gemaakt.

Op aanraden van ondernemer Harry Greatorex verandert Harry zijn voornam naar Cliff, en als eerbetoon aan Little Richard, wordt door Ian Samwell (Schijver van de eerste single "Move It") de achternaam Richard aanedragen.

04020702

Een fenomeen is geboren.

"Move it" zou oorspronkelijk als B-kant worden uitgebracht, met als A-kant "Schoolboy crush", maar uiteindelijk wordt besloten dat "Move it" van de eerste single de A-kant vormt.

Het nummer wordt een grote hit en is later door John Lennon bestempeld als de eerste Britse rockplaat.

Op deze eerste plaat maken Hank B. Marvin en Bruce Welch nog geen onderdeel uit van de band.

Marvin wordt later, als Johnny Foster, op aandringen van Norrie Paramor van EMI, op zoek gaat naar een betere gitarist voor de band gerekruteerd. Marvin zegt toe, op voorwaarde dat er voor Welch ook plaats wordt gemaakt.

In juli 1959 zal, als gevolg van de dreiging van juridische stappen door de Amerikaanse band The Drifters, de naam van de begeleidingsband worden veranderd in The Shadows.

 Artikelen (Log-in benodigd)

 

Jaargang            Nummer               Artikellink             
 04 (1981) Artikel

Muziek (Log in benodigd)

 <terug naar de Index> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to Top