Rice Brothers, the

The Rice Brothers (Rice Brothers Gang)

Duo bestaande uit:

2602031301

  • John Paul Rice – Geb.  23-7-1913 Ov. 22-1-1988
  • Hoke Spencer Rice – Geb . 8-1-1909 Ov. 26-5-1974

Chestnut County, Hall County, Atlanta Georgia. Een hele mond vol voor een speldenprik op de kaart.

De broers Hoke en Paul Rice worden hier geboren. Vader Arthur A. Rice, doordeweeks schoenlapper en in het weekend dominee in de kleine gemeenschap waarin de jongens opgroeien.

Van hun moeder, Laura Della Adams Rice, die de 5-snarige banjo, de fiddle en de piano bespeelde erven de jongens hun muzikale talent.

Hoewel zij probeerden zich los te maken van, wat zij zelf het oubollige imago, dat rond country  artiesten uit die tijd hing noemden, bleef hun muziek sterk geworteld in de “Country  String band traditie en bleef nauw verwant aan de muziek van huns tijdgenoten uit het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Rond 1920 scheidden hun ouders en moeder hertrouwde. Dit keer met een monteur uit een textielfabriek. Deze man, Rufus Marion “Bud” Silvey,  zelf part-time muzikant moedigde de muzikale aspiraties van de jongens aan en hielp hen waar hij kon.

Op zoek naar werk in textielfabrieken in de diverse counties in Georgia trok het gezin in een eindeloze reeks verhuizingen van plaats naar plaats. De muzikale aspiraties van Silvey, waarin de twee jongens ook een steeds belangrijker rol gingen spelen maakten dat ook voor optredens diverse gemeenschappen in het zuidoosten werden aangedaan.

In zijn late tienerjaren breekt Hoke met zijn stiefvader en neemt gitaarlessen. Hij bekwaamt zich in Jazz en populair repertoire en is later, naast op solo opnamen ook te horen als begeleider van lues en Hillbilly artiesten. Voor QRS neemt hij Whet nummer Waiting fo a Train op en de Lullaby Yodel op.

Hoke neemt ook op onder de naam “Hoke Rice and his Capitol String band”. Rond 1934 gaan de broers samen werken. Ze treden voor radio stations als KWKH en komen opdraven voor de Louisiana Hayride rond dezelfde tijd als ene Jimmie Davis.

Davis koopt Van John Paul, naar verluidt voor een bedrag dat tussen de $ 15,- en $ 500,-,  een in 1937 zelfgepend lied getiteld: You are my sunshine. (Hoewel naspeuring heeft aangetoond dat er nog minstens 2 partijen claimen aanspraak op het auteurschap te kunnen maken.

Hoe het ook zij, Paul verkoopt de rechten op het nummer aan Davis, die het onder zijn naam registreert. Het geld had Paul nodig om de ziekenhuisrekeningen voor zijn vrouw te betalen. De Inspiratie haalt, naar verluidt, hij uit een brief van een fan.

In 1939 nemen Hoke en Rice 'You are my sunshine'  op, voor Decca

Het bedrag dat Paul ontvangt is een schijntje vergeleken bij het vermogen dat Jimmie Davis hiermee heeft opgestreken. Jimmie Davis’ opname voor Decca van deze song werd in 1940 uitgebracht. Deze song heeft, naar verluidt het meest waardevolle copyright uit de countrymuziek. Er zijn op het moment van schrijven (2022) meer dan 425 versies op de plaat gezet door vele topartiesten.

De tweede wereldoorlog heeft de muzikale carrière van de broers kortgesloten. Na terugkeer uit het leger pakte Paul de draad weer op. Hoke keerde niet terug als professioneel muzikant.

De Rice Brothers werden in één adem genoemd met de Callahan Brothers,Monroe Brothers, Shelton Brothers, Blue Sky Boys en Delmore Brothers.

In het nummer "Is it true what they say abbout Dixie, klinkt overduidelijk de Jazz training van Hoke door. Het betreft hier een "Western Swing", met een alternatieve bezetting. We horen, gitaar, zang, steel gitaar en mondharmonica.

Muziek (Log-in benodigd)

 

 

CD's:
American Roots - Disky (1999) 4-CD: ‘You are my sunshine’ uit 1939. Hierop is maar een zanger te horen..
Jive & Smile - Kings o f Western Swing - Charly Records GR 182 (1999):  2-CD. 1 opname.
Inmiddels zijn op the internet archive meer opnames te vinden.

 

 

 

 

Back to Top