Trumbauer, Frankie

990104 TrumbauerDe saxofonist met de bijnaam "Tram", zoals Frankie Trumbauer (30 mei 1901 - 11 juni 1956) door zijn vrienden genoemd werd, mag dan wellicht in eerste instantie in de schaduw van Bix Beiderbecke hebben geopereerd, zijn bijdrage aan het volwassenwordingsproces van de Jazz mag niet worden onderschat.

Twee van zijn allebelangrijkste bijdragen aan de ontwikkeling van de Jazz worden hieronder weergegeven, beiden afkomstig uit een opnamesessie voor Okeh, van 4 februari 1927.  Het gaat hier om Singin' the Blues en Trumbology.

In beide opnamen valt het samenspel tusen Tram en Bix op evenals de vloeiende wijze waarop de lijnen in elkaar overlopen en soms om elkaar heen draaien.

Feitelijk is de opnamesessie waarbij deze nummers zijn opgenomen een terzijde, want de heren stonden op het moment dat zij voor Okeh de studio in gingen om opnames te maken, in dienst waren van Jean Goldkette.

De opnames voor Okeh zijn in meerdere opzichten relevant, niet in het minist omdat deze sessie het debuut betekende voor Frankie Trumbauers Orchestra.

Trumbauer is van invloed geweest op vele saxofonisten en niet in het minst Lester "The Prez" Young.

In de tweede wereldoorlog heeft Frankie gediend als testpiloot en na de oorlog is zijn rol in de Jazz gemarginaliseerd. Eind jaren 40 keert hij de muziek de rug toe. 

 

Artikelen in De Weergever:

tot op heden nog geen

 

Discografie is niet uitgebreid online beschikbaar. In het boek Tram, the Frank Trumbauer story (Evans & Kiner ISBN 978 08 1082 851 3) , is zowat een derde van de 859 pagina's gevuld met opname data en sessie informatie.

 

Muziek (Log-in benodigd)

 

Terug naar de index

Back to Top